Färjenäs

Ett område med historia

Caféet på Färjenäs sägs vara Göteborgs näst äldsta café och har funnits i samma lokaler sedan 1906. Färjenäs eller Färjestaden som den ibland kallas är en stadsdel på Hisingen som ligger under Älvsborgsbron i Göteborg. I detta område grundade Karl IX staden i början av 1600-talet och platsen kallas därför idag även kallas för Karl IX:s Göteborg.


Här skapades ett färjeläge där de första färjorna var roddbåtar som transporterade männisor och varor i Göteborgs inlopp. Något senare trafikerade dock både dragfärjor, ångslup och motorfärjor över älven från Hisingen till fastlandet och Färjestaden blev nästan ett eget litet samhälle i staden. Här kunde du hitta både ålderdomshem, polisstation, cykelaffär, speceriaffär, taxi, mangelbod, kortvaruaffär, fiskaffär, post, Konsumbutik, mjölkaffär, småbåtsvarv och Färjenäs Café.


När Älvsborgsbron stod klar i slutet av 1960-talet upphörde dock färjetrafiken och verksamheterna stängdes succesivt ner en efter en. Caféet blev som tur kvar och har nu varit igång i mer än hundra år. Från början var det ett rejält arbetarfik för de som jobbade i området medan det på senare år kommit att bli en mötesplats för både de som arbetar i området och besökare från andra delar av staden.


Mycket har förändrats sedan 1906 men det genuina har  hela tiden bevarats och idag är caféet en mötesplats för likväl barnfamiljer, tonåringar och  äldre, som för byggarbetare, turister och hundägare som efter en promenad i området är välkomna med sina hundar för att en fika.